Latest Comments

Йога- Kратка сутрешна практика за тонус и старт на деня!

 Йога- Kратка сутрешна практика за тонус и старт на деня!
Write By: admin Published In: Fitspiration Блог Created Date: 2018-01-22 Hits: 1662 Comment: 0

 

Здравейте!

Kазвам се Лиляна Русева и съм дългогодишен йога инструктор. Човекът, който ме запозна с йога и до ден днешен продължава да бъде мой учител е Люба Комитова, основател на йога център „Хридая”, гр. Бургас, където преподавам и аз самата. Стиловете, които владея са хатха йога(класическа), въздушна йога, методът пилатес  и моята страст – пауър йога.

Йога е моята най-голяма любов. Открих своето  място в това необятно изкуство и се стремя с всеки изминал ден да бъда по-добра и полезна към света и хората около мен. Йога ме кара да се чувствам щастлива, свободна, уверена… да се чувствам добре в собствената си кожа, учи ме на търпение и благодарност…

А знаете ли коя е любимата ми част от практиката? – това е нейният край… когато след релаксацията всички трябва да се изправят, а на тях  не им се става… с усилия се повдигат и заемат удобна поза, за да си кажем довиждане… разрошените коси, затворените очи, полузаспалите усмивки и устни, нашепващи „Благодаря за прекрасната практика”…. Аз Ви благодаря за доверието, мили хора! 

 

 

Kратка сутрешна практика за тонус и старт на деня!

 

Йога е най-голямото богатство на днешното съвремие”. Може би ще се запитате защо? – за да започне човек да практикува йога трябва да има единствено желание за промяна към по-добро. Няма ограничения от години, пол, възраст, религия…Всяко време е подходящо за начало, стига вътрешното усещане да е с нагласата, че нещо хубаво предстои да се случи с тялото, ума и душата.

Най-бързо промяната се отразява на физическото тяло. Започват да се раздвижват ставите, да се загряват и отпускат мускулите, да се премахват болежките, да се разгъвкавява гръбначния стълб. Започва да се усеща лекота и свобода на движение, тонус и координация. Дишането се подобрява, дробовете се изпълват с кислород, и целия организъм започва да се чувства по-добре след всяка следваща практика. И докато се чудим как е възможно йога да ни помага толкова много на физическо ниво, какво се случва с ума?… Той става по-подреден, организиран, дори контролиран. Мислите започват да се отсяват… излишните биват игнорирани, а най-голямото постижение е когато мислите изчезнат напълно и концентрацията е единствено в настоящия момент… концентрация в практиката, позата, дишането, медитацията, в нас – самите, в нашия вътрешен свят от чувства и усещания. (но за това се изискват дълги години практика.)

Ползите от йога са многобройни, но за да ни помогне, ние трябва да и позволим и да намерим време за нея. За съжаление натовареното ежедневие буквално ни „изяжда” минутите само за нас, нашите нужди и потребности, но както гласи една сентенция „Има ли желание, има и начин”.

Практика с продължителност дори само 15минути сутрин може да усмихне целия ни ден, да ни тонизира, да ни даде заземяване преди да тръгнем в хаоса на предстоящия ден.

Сутрешната практика не е нужно да съдържа всички групи асани, а само тези, които ще ни дадат достатъчно енергия, ще ни раздвижат и ще ни накарат да се почувстваме по-добре в кожата си.

-        Започваме със загрявка на ставите. Минаваме през врата, раменете, краката, кръста…. Загрявката е задължителна част от всяка практика, особено сутрин, защото тялото е сковано.

 

-        Сурия Намаскар(Поздрав към Слънцето) – На санскритски „Сурия” означава слънце, а „Намаскара” – поздрав. Слънцето символизира духовното съзнание и в древността е било обект на ежедневно преклонение. Затова изпълняваме този комплекс от асани по възможност при изгрев слънце или при залез. Благотворните въздействия са множество: раздвижва всички стави и мускули, укрепва гърба, балансира всички системи в тялото, синхронизира дъха с движенията на тялото. Изпълняват се от 3 до 5 рунда, в зависимост от времето и нуждите на практикуващия.

-        Котешки гръб (марджари асана) – асаната освобождава скованост във врата, раменете, гръбнака. Изпълняват се от 5 до 10 дишания. 

 

-        Поза тигър(вягхрасана) –  с включването на краката в този вариант на котешки гръб асаната раздвижва и отпуска гърба, като го огъва последователно в двете посоки, раздвижва тазобедрените стави и намалява напрежението в кръста, подобрява храносмилането, тъй като при самото движение се разтягат коремните мускули. Изпълняват се от 5 до 10 дишания с всеки крак.

-        Шавасана(детска поза за почивка) – няколко секунди са достатъчни, за да може да отпочинат ръцете…

 

-        За финал -  удобна поза с кръстосани крака или лягаме по гръб в шавасана за 2-3 минутки…Концентрираме се или върху дишането си, или върху това как се чувстваме след изпълнението на асаните или просто  оставаме слуха и съзнанието да се потопят в любима релаксираща музика…

Денят е пред Вас! Изживейте го с усмивка и се насладете на всяка минута от него

                                                     

                                                                                                                                                                                        С любов,Лили !