Latest Comments

Първи стъпки в залата за йога

Първи стъпки в залата за йога
Write By: admin Published In: Fitspiration Блог Created Date: 2018-02-09 Hits: 870 Comment: 0

Ако си начинаещ и ти предстои първо посещение в залата за йога- каква обстановка си представяш? – ще ти „открехна” малко вратата на това магично място, за да надзърнеш вътре…

Обстановката и интериора на залата трябва да те завладеят още с влизането! – Вече си се престрашил и си застанал пред входа, събирайки смелост да направиш първата крачка…прекрачваш прага и до обонянието ти достига аромат на екзотика, сандалово дърво, може би, нещо нетипично…притваряш очи и усещаш покой…в този миг до ушите ти зазвучава магична мелодия, мантра, на непознат език…звучи така, сякаш някой разказва приказка…продължаваш да си със затворени очи и не можеш да повярваш колко е хубаво, а си все още на прага…Но НЕ забравяй…Много е ВАЖНО да оставиш проблемите, тревожните мисли и изминалия ден(ако е вечерна практика) пред вратата, вътре Не ги допускаме.

И така, продължаваме ли? – Влизаш в антрето(ако има такова) или в самата зала и се потапяш в красота…изрисувани мандали, лотоси или просто флорални мотиви, дървени стени или огледала(макар че за йога зала не са подходящи, защото разсейват фокуса на практиката), безброй свещници, постелки, йогийски пози на фигурки, книги, Буда, пространство, свобода…друг свят, друга реалност…погледа ти шари, а очите ти се пълнят с искри от щастие!

И в този момент се появява най-важният елемент – Инструктора, Учителя – приветлив, усмихнат, позитивен човек, който те посреща и предразполага. Ако нещо те притеснява – сподели му, той е твоят човек и е там, за да ти даде кураж и надежда, за да те учи и напътства по пътя на йога. Този човек трябва да те вдъхновява, затова ако не сполучиш от първите опити…продължавай да го търсиш на други места. Както гласи една източна мъдрост: „Когато ученикът е готов, учителят сам се появява”

Облеклото… то трябва да бъде удобно, дишащо, да ни дава свобода на движение, да бъде наша втора кожа, в която се чувстваме уверени,  красиви, изразителни… себе си…Точно затова аз избрах Wave Icon. С него се чувствам забележима и вдъхновяваща.

Най-приятната част дойде – вече си се настанил на постелката и очакваш практиката да започне…приятно чувство, все едно си на „летящото килимче” на Аладин, готов да започнеш дългото пътешествие към опознаване на собствената си същност, към своя вътрешен свят!

Много е важно да се вслушваш в своето тяло , ако то не е готово за определена асана(поза) – ще покаже. Не го насилвай, няма да забързаш процеса по този начин. Един от най-важните принципи на йога е НЕНАСИЛИЕ и ние се стремим да го следваме във всеки аспект от живота, не само в йога практиките. Време, постоянство, търпение, воля, желание, смирение и практика са малките мостове, по които трябва заедно да вървим, за да достигнем до крайната дестинация – здрав дух в здраво тяло, даже бих добавила – концентриран ум и хармония в душата! Хари Ом!

 

Зала "Самхита", йога център 'Хридая" град Бургас

Зала "Анахата", йога център 'Хридая" град Бургас

студио "Вдъхновение",град Бургас

 

                                                                                                                                                                                                                                                                          С любов, Лили!